AEGEE-Europe

Some Call It Europe, We Call It Home

Naast de activiteiten die AEGEE-Amsterdam allemaal organiseert is er binnen het AEGEE netwerk nog veel meer te beleven. AEGEE-Amsterdam is namelijk onderdeel van een groot Europees studentennetwerk, te vinden door heel Europa. Van AEGEE-Athene tot AEGEE-Helsinki, van AEGEE-Las Palmas tot AEGEE-St. Petersburg. De overkoepelende organisatie, die alle AEGEE locals aanstuurt, is AEGEE-Europe. Association des États Généraux des Étudiants de l’Europe is Europa’s grootste interdisciplinaire studentenorganisatie. Als non-gouvernementele, politiek onafhankelijke non-profit organisatie staat AEGEE open voor studenten en jeugd van alle faculteiten en disciplines. Opgericht in 1985 in Parijs, is AEGEE momenteel uitgegroeid tot een netwerk van 13.000 vrienden, aanwezig in 200 steden in 40 landen in Europa.

AEGEE’s structuur

Europa StructuurAEGEE is een ontzettend groot studentennetwerk met veel ideeën, speciale events en oneindige mogelijkheden.
Om dit alles mogelijk te maken en draaiende te houden is er door de jaren heen een speciale structuur ontstaan die er voor zorgt dat alles soepel en goed verloopt.
Hierna zullen we een aantal onderdelen van het netwerk bespreken.

Comité Directeur

Het dagelijks bestuur van AEGEE-Europe bestaat op dit moment uit zeven personen en wordt het Comité Directeur genoemd. Hun kantoor is gevestigd in Brussel, waar de bestuursleden overigens ook een jaar lang woonachtig zijn. Zij houden zich een jaar lang fulltime bezig met de administratie, boekhouding, PR en dergelijke bijkomende zaken van AEGEE-Europe, en coördineren zo het hele AEGEE-netwerk. Verder is het Comité Directeur het gezicht van AEGEE naar de buitenwereld toe en is het verantwoordelijk voor de contacten met de Europese Unie en het Europees Parlement.

Op de foto zie je in volgorde:

External Relations Director:

 • María Ballesteros Melero, AEGEE-Madrid

Financial Director:

 • Teresa Carene Kiambu, AEGEE-Udine

President:

 • Loes Rutten, AEGEE-Utrecht

Interim Communications Director:

 • Ksenia Lupanova, AEGEE-Moskva

Network Director:

 • Marco Daniele, AEGEE-Torino

IT and Human Resources Director:

 • Fabrizio Bellicano, AEGEE-Genova

Interim Secretary General:

 • Julia de Lange, AEGEE-Utrecht

Het Comité Directeur heeft een eigen facebookpagina, die je hier kunt vinden!

AEGEE locals

aegee-local

Het bijzondere van AEGEE is dat het geen nationale structuur heeft. Het bestaat volledig uit plaatselijke locals. Er zijn heel veel verschillende AEGEE locals gevestigd in Europa. Denk bijvoorbeeld aan AEGEE-Moskou, AEGEE-Barcelona, AEGEE-Parijs en natuurlijk AEGEE-Amsterdam. De locals verschillen per land en gebied heel erg van karakter. Zo kan het zijn dat locals, zoals AEGEE-Aachen, zich heel erg focussen op Erasmus studenten in hun stad. Daarentegen zullen andere locals, zoals AEGEE-Sofia, op hun beurt juist heel veel Europees georiënteerde activiteiten organiseren. Ook het aantal leden varieert enorm. Er zijn heel veel kleine locals met rond de twintig actieve leden. Nederland staat wat dat betreft in groot contrast met de rest van Europa met een groot aantal zeer actieve locals, zoals AEGEE-Leiden, AEGEE-Utrecht en AEGEE-Enschede. AEGEE-Amsterdam is anno 2017 nog steeds de grootste local in Europa met 550 leden.

Alle locals

Op onderstaande kaart staan de meeste locals die AEGEE rijk is. NB: De kaart is niet up-to-date. Er zijn locals bij gekomen en verdwenen.

Working Groups

De Working Groups (WG’s) zijn de thematische ruggengraat van AEGEE. Ze zijn er om de Focus Areas van AEGEE levendig te houden. Focus Areas zijn de grote thema’s die AEGEE aankaart. Elke 3 jaar worden er Focus Areas verkozen of herkozen.

De WG’s bestaan uit AEGEE leden uit het hele netwerk en ze organiseren evenementen over Europese thema’s, zoals minderheden in Europa, milieu en (burger)onderwijs of Europese integratie.

Er bestaan momenteel de volgende Focus Areas met bijbehorende Working Groups:

 • Civic Education
 • Equal Rights
 • European Citizenship
 • Youth Development

Projects

aegee project

De projecten van AEGEE-Europe zijn kort gezegd ideeën die door de jaren heen zijn omgetoverd in realiteit door gemotiveerde AEGEE leden. De Project Teams coördineren de organisatie rondom de projecten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een reeks congressen, seminars of andere activiteiten met betrekking tot het onderwerp. Project Teams bestaan uit de leden van een aantal deelnemende locals.

Er bestaan momenteel de volgende Projects:

Interest Groups

De Interest Groups (IG’s) zijn informele groepen met AEGEE leden die geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp. Het doel van een IG is om ruimte te creëren binnen AEGEE, waar leden met dezelfde interesse zich kunnen verzamelen, en om een ruimte voor discussie aan te bieden. Het is de ideale plek voor nieuwe ideeën voor projecten en andere initiatieven.

Er bestaan momenteel de volgende Interest Groups:

Commissions & Committees

De taak van Commissions en Committees is het ondersteunen of controleren van het Comité Directeur. Ze lijken erg op Working Groups, maar in plaats van direct bijdragen aan de Action Agenda (jaarlijks opgestelde doelen omtrent de Focus Areas), helpen ze andere onderdelen van AEGEE met informatievoorziening, infrastructuur en materiaal.

De bestaande Commissions die het CD ondersteunen zijn:

Er bestaan momenteel de volgende Committees:

Visie

AEGEE streeft naar een democratisch, divers en grenzeloos Europa, waarbij sociale, economische en politieke doelen zijn geïntegreerd en de deelname van jongeren in de constructie en ontwikkeling daarvan van groot belang zijn.

Missie

AEGEE motiveert studenten en jonge mensen in Europa om een actieve rol in te nemen in de samenleving. Ook creëert zij ruimte voor dialoog en leermogelijkheden en dient ze als vertegenwoordiger naar beleidsmakers. Daarnaast vergroot AEGEE onderling begrip naar elkaar en brengt ze AEGEE dichter bij jongeren.

Doelstellingen

AEGEE is een Europese vereniging die uit idealen is ontstaan. De huidige doelstellingen anno 2017 zijn als volgt.

 • Intercultural Exchange
 • Personal Development and Non Formal Education
 • Thematic Projects
 • Advocacy and Policy
 • Forum for Discussion

Statement of Principles

In 2013 op de Agora in Zaragoza is er op een document the Statement of Principles van AEGEE vastgelegd.

We, the members of AEGEE,

young Europeans coming from all regions of the continent, recognise that we are the future and present of our society and that our contribution to the construction of Europe is our responsibility. We come together under a common vision of a democratic, diverse and borderless Europe.

We come together in AEGEE to form an open, voluntary network where we transform our ideas into actions, develop ourselves to participate actively in society, and contribute to the European debate with our independent student’s perspective.

We hereby declare these principles to be fundamental to us:
The diversity of Europe has to be valued,and we reflect it in our organisation. The richness of our continent relies on people from different cultures and backgrounds coming together and being united by common values.

Cooperation between people and communities begins with dialogue and mutual understanding. We bring together students from all regions of Europe and create friendships that break stereotypes and prejudices.

Freedom and human rights are essential elements of a European society. Through our work and behaviour, we aim to serve as an example and spread these values among the youth of our continent.

A strong Europe is built upon the foundations of respect, tolerance and solidarity. Following these values, we stand for an inclusive society where citizens enjoy equal opportunities and rights.

Progress in Europe has to be based on knowledge and unlimited access to education. By providing diverse learning opportunities and supporting a European dimension in education, we believe it gives young people better opportunities for the future.

By honouring and promoting these principles we shape a better Europe.