AEGEE-Europe

Some Call It Europe, We Call It Home

Naast de activiteiten die AEGEE-Amsterdam allemaal organiseert is er binnen het AEGEE (Assocation des États Généraux des Étudiants de l’Europe) netwerk nog veel meer te beleven. AEGEE-Amsterdam is namelijk onderdeel van de grootste interdisciplinaire studentenorganisatie in Europa. Van AEGEE-Athene tot AEGEE-Helsinki, van AEGEE-Las Palmas tot AEGEE-St. Petersburg. De overkoepelende organisatie, die alle AEGEE locals aanstuurt, is AEGEE-Europe. Als non-gouvernementele en non-profit, politiek onafhankelijke organisatie staat AEGEE open voor studenten en jeugd van alle faculteiten en disciplines. Opgericht in 1985 in Parijs, is AEGEE momenteel uitgegroeid tot een netwerk van 13.000 vrienden, aanwezig in 200 steden in 40 landen in Europa.

AEGEE’s structuur

Europa StructuurAEGEE is een ontzettend groot studentennetwerk met veel ideeën, speciale events en oneindige mogelijkheden.
Om dit alles mogelijk te maken en draaiende te houden is er door de jaren heen een speciale structuur ontstaan die er voor zorgt dat alles soepel verloopt. Hierna zijn enkele belangrijke onderdelen van AEGEE-Europe uitgelegd:

Comité Directeur (CD)

Het dagelijks bestuur van AEGEE-Europe bestaat op dit moment uit zeven personen en wordt het Comité Directeur genoemd. Hun kantoor is gevestigd in Brussel, waar de bestuursleden overigens ook een jaar lang woonachtig zijn. Zij houden zich een jaar lang fulltime bezig met de administratie, boekhouding, PR en dergelijke bijkomende zaken van AEGEE-Europe, en coördineren zo het hele AEGEE-netwerk. Verder is het Comité Directeur het gezicht van AEGEE naar de buitenwereld toe en is het verantwoordelijk voor de contacten met de Europese Unie en het Europees Parlement.

Op de foto zie je van links naar rechts:

 • Financial Director: Teresa Carene Kiambu, AEGEE-Udine
 • Network Director: Marco Daniele, AEGEE-Torino
 • Interim Secretary General: Julia de Lange, AEGEE-Utrecht
 • External Relations Director: María Ballesteros Melero, AEGEE-Madrid
 • Interim Communications Director:Ksenia Lupanova, AEGEE-Moskva
 • IT and Human Resources Director: Fabrizio Bellicano, AEGEE-Genova
 • President: Loes Rutten, AEGEE-Utrecht

Het Comité Directeur heeft een eigen facebookpagina, die je hier kunt vinden!

AEGEE locals

AEGEE heeft geen nationaal niveau, maar bestaat volledig uit plaatselijke locals in heel Europa. Denk bijvoorbeeld aan AEGEE-Moskou, AEGEE-Barcelona, AEGEE-Parijs en natuurlijk AEGEE-Amsterdam. De locals verschillen heel erg van karakter. Zo kan het zijn dat sommige locals zich heel erg focussen op Erasmus studenten in hun stad. Daarentegen zullen andere locals juist heel veel Europees georiënteerde activiteiten organiseren. Ook het aantal leden varieert enorm. Er zijn heel veel kleine locals met rond de twintig actieve leden. Nederland heeft vergeleken met de rest van Europa een groot aantal zeer actieve locals door het hele land. AEGEE-Amsterdam is anno 2018 nog steeds de grootste local in Europa.

Op onderstaande kaart staan de meeste locals die AEGEE rijk is. NB: De kaart is niet up-to-date. Er zijn locals bij gekomen en verdwenen.

Visie

AEGEE streeft naar een democratisch, divers en grenzeloos Europa, waarbij sociale, economische en politieke doelen zijn geïntegreerd en de deelname van jongeren in de constructie en ontwikkeling daarvan van groot belang zijn.

Missie

AEGEE motiveert studenten en jonge mensen in Europa om een actieve rol in te nemen in de samenleving. Ook creëert zij ruimte voor dialoog en leermogelijkheden en dient ze als vertegenwoordiger naar beleidsmakers. Daarnaast vergroot AEGEE onderling begrip naar elkaar en brengt ze AEGEE dichter bij jongeren.

Doelstellingen

AEGEE is een Europese vereniging die uit idealen is ontstaan. De huidige doelstellingen anno 2017 zijn als volgt.

 • Intercultural Exchange
 • Personal Development and Non Formal Education
 • Thematic Projects
 • Advocacy and Policy
 • Forum for Discussion

Working Groups

Elke 3 jaar worden er ‘Focus Areas’ vastgelegd, thema’s die binnen AEGEE bijzonder belangrijk zijn, en waarmee locals aan de slag kunnen. Voor elke Focus Area bestaat er wederom een working group om de Focus Areas levend te houden.

De WG’s bestaan uit AEGEE leden uit het hele netwerk en ze organiseren evenementen ovver het thematische ruggengraat van AEGEE: de Focus Areas

Van 2017-2020 bestaan er de volgende Focus Areas en bijbehorende Working Groups.:

 • Civic Education
 • Equal Rights
 • European Citizenship
 • Youth Development

Projects

aegee project

De projecten van AEGEE-Europe zijn kort gezegd ideeën die zijn omgetoverd in realiteit door gemotiveerde AEGEE leden, en voor elk project is er natuurlijk een Project Team. Project Teams bestaan uit de leden van een aantal deelnemende locals. De projecten kunnen bestaan uit een reeks congressen of events over het thema van het project. Als lid van AEGEE kan jij activiteiten regelateerd aan de projecten organiseren, of je kan je aanmelden om deel te worden van een Project team. Hiervoor moet je op deze site het goede project zoeken en contact opnemen.

Er bestaan momenteel de volgende Projects:

Interest Groups

De Interest Groups (IG’s) zijn informele groepen met AEGEE leden die geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp, zonder daadwerkelijk een Project Team te vormen. Het doel van een IG is om een ruimte voor discussie aan te bieden voor leden met verschillende interesses. Het is de ideale plek voor nieuwe ideeën voor projecten en andere initiatieven, en ook jij kan een aanvraag doen om een nieuwe IG op te richten (hier).

Er bestaan momenteel de volgende Interest Groups:

Commissions & Committees

De taak van Commissions en Committees is het ondersteunen of controleren van het Comité Directeur. Zij ondersteunen AEGEE niet op thematisch gebied, maar meer met informatievoorziening, infrastructuur en materiaal. Sommige Commissions zijn vergelijkbaar met onze JC (Juridical Commission), en de KasCie (Audit Commission). De Network Commission (NetCom) houdt contact met alle locals, dus ook met AEGEE-Amsterdam. De Commissions worden door de Agora (de ALV van AEGEE-Europe) verkozen, en de Committees worden aangewezen door het Comité Directeur (CD).

Er bestaan momenteel de volgende Commissions:

Er bestaan momenteel de volgende Committees: