Notice: Undefined index: subtitle in /home/aegee/domains/aegee-amsterdam.nl/public_html/wp-content/plugins/titlefilter/titlefilter.php on line 18

AEGEE-Europe

Some call it Europe, we call it home

AEGEE-Amsterdam is deel van de grootste interdisciplinaire studentenorganisatie in Europa met ongeveer 200 vestigingen: Assocation des États Généraux des Étudiants de l’Europe (AEGEE). Er valt dus het hele jaar van alles te bereizen en beleven met AEGEE, van Athene tot Helsinki, van Las Palmas tot St. Petersburg. De overkoepelende organisatie heet AEGEE-Europe, en het bestuur daarvan is gevestigd in Brussel. Als non-gouvernementele en politiek onafhankelijke organisatie staat AEGEE open voor studenten en jeugd van alle faculteiten en disciplines. Opgericht in 1985 in Parijs, is AEGEE momenteel uitgegroeid tot een netwerk van 13.000 vrienden in rond 40 landen in Europa.

Wil jij door Europa reizen en het Europese gedeelte van AEGEE beter leren kennen? Kijk dan hier naar verschillende mogelijkheden.

Visie & Missie

Visie. AEGEE streeft naar een democratisch, divers en grenzeloos Europa, waarbij sociale, economische en politieke doelen zijn geïntegreerd en de deelname van jongeren in de constructie en ontwikkeling daarvan van groot belang zijn.

Missie. AEGEE motiveert studenten en jonge mensen in Europa om een actieve rol in te nemen in de samenleving. Ook creëert zij ruimte voor dialoog en leermogelijkheden en dient ze als vertegenwoordiger naar beleidsmakers. Daarnaast vergroot AEGEE onderling begrip naar elkaar en brengt ze AEGEE dichter bij jongeren.

AEGEE’s structuur

AEGEE is een ontzettend groot studentennetwerk met veel ideeën, speciale events en oneindige mogelijkheden. Om dit alles mogelijk te maken is er door de jaren heen een speciale structuur ontstaan die er voor zorgt dat alles soepel verloopt.

Naast de rond 200 locals door heel Europa is er een overkoepelend bestuur in Brussel, het Comité Directeur; zij worden ondersteund door een aantal zogenaamde committees en commissions. Twee keer per jaar vindt de Agora plaats, de algemene ledenvergadering van AEGEE-Europa en een van de vetste evenementen binnen AEGEE. Daarnaast is de jaarlijkse European Planning Meeting (EPM) een belangrijk evenement, maar je kan het hele jaar door aan leuke en interessante Europese evenementen deelnemen (meer hierover zie ’Europa in’). Elke 3 jaar worden 4 belangrijke thema’s (focus areas) bepaald waar binnen AEGEE mee gewerkt wordt. Voor elke focus area bestaat er weer een working group. Daarnaast bestaan er verschillende groepen voor projecten (project groups), zowel als voor verschillende interessen en thema’s (interest groups).

Comité Directeur (CD)

Het dagelijks bestuur van AEGEE-Europe, het Comité Directeur (CD) genoemd, werkt en woont in Brussel. De CD leden zetten zich een jaar lang full-time in voor AEGEE-Europe, en coördineren zo het hele AEGEE-netwerk. Verder is het Comité Directeur het gezicht van AEGEE naar de buitenwereld toe en is het verantwoordelijk voor de contacten met de Europese Unie en het Europees Parlement.

Op de foto zie je van links naar rechts:

 • Financial Director: Teresa Carene Kiambu, AEGEE-Udine
 • Network Director: Marco Daniele, AEGEE-Torino
 • Interim Secretary General: Julia de Lange, AEGEE-Utrecht
 • External Relations Director: María Ballesteros Melero, AEGEE-Madrid
 • Interim Communications Director:Ksenia Lupanova, AEGEE-Moskva
 • IT and Human Resources Director: Fabrizio Bellicano, AEGEE-Genova
 • President: Loes Rutten, AEGEE-Utrecht

Het Comité Directeur heeft een eigen facebookpagina, die je hier kunt vinden!

AEGEE locals

AEGEE heeft geen nationaal niveau, maar bestaat volledig uit plaatselijke locals in heel Europa. Denk bijvoorbeeld aan AEGEE-Moskou, AEGEE-Barcelona, AEGEE-Parijs en natuurlijk AEGEE-Amsterdam. De locals verschillen heel erg van karakter. Zo kan het zijn dat sommige locals zich heel erg focussen op Erasmus studenten in hun stad. Daarentegen zullen andere locals juist heel veel Europees georiënteerde activiteiten organiseren. Ook het aantal leden varieert enorm. Nederland heeft vergeleken met de rest van Europa een groot aantal zeer actieve locals door het hele land. AEGEE-Amsterdam is anno 2018 nog steeds de grootste local in Europa.

Op onderstaande kaart staan de meeste locals die AEGEE rijk is. NB: De kaart is niet up-to-date. Er zijn locals bij gekomen en verdwenen.

Working Groups

Elke 3 jaar worden er ‘Focus Areas’ vastgelegd, thema’s die binnen AEGEE bijzonder belangrijk zijn, en waarmee locals aan de slag kunnen. Voor elke Focus Area bestaat er wederom een ‘Working Group’ (WG) die evenementen rondom de Focus Area’s organiseren. De WG’s bestaan uit AEGEE leden uit het hele netwerk, dus ook jij kan deel van een WG worden.

Van 2017-2020 bestaan er de volgende Focus Areas en bijbehorende Working Groups.:

 • Civic Education
 • Equal Rights
 • European Citizenship
 • Youth Development

Projects

aegee project

De projecten van AEGEE-Europe zijn kort gezegd ideeën die zijn omgetoverd in realiteit door gemotiveerde AEGEE leden, en voor elk project is er natuurlijk een Project Team; deze bestaan uit de leden van een aantal deelnemende locals. Als lid van AEGEE kan jij activiteiten regelateerd aan de projecten organiseren, of je kan je aanmelden om deel te worden van een Project team. Hiervoor moet je op deze site het goede project zoeken en contact opnemen.

Er bestaan momenteel de volgende Projects:

Interest Groups

De Interest Groups (IG’s) zijn informele groepen met AEGEE leden die geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp, zonder daadwerkelijk een Project Team te vormen. Het doel van een IG is om een ruimte voor discussie te bieden. Het is de ideale plek voor nieuwe ideeën voor projecten en andere initiatieven, en ook jij kan een aanvraag doen om een nieuwe IG op te richten (hier).

Er bestaan momenteel de volgende Interest Groups:

Commissions & Committees

De taak van Commissions en Committees is het ondersteunen of controleren van het Comité Directeur. Zij ondersteunen AEGEE niet thematisch, maar meer organisatorisch. Een belangrijke Commission is de Network Commission (NetCom) die contact houd met alle locals, dus ook met AEGEE-Amsterdam. De Commissions worden door de Agora (de ALV van AEGEE-Europe) verkozen, en de Committees worden aangewezen door het Comité Directeur (CD).

Er bestaan momenteel de volgende Commissions:

Er bestaan momenteel de volgende Committees: