AEGEE-Europa

Aegee in Europa

Logo Aegee Europe

Naast de activiteiten die AEGEE-Amsterdam allemaal organiseert is er binnen het AEGEE netwerk nog veel meer te beleven. AEGEE-Amsterdam is namelijk onderdeel van een groot Europees studenten netwerk, te vinden door heel Europa. Van AEGEE-Athene tot AEGEE-Helsinki, van AEGEE-Las Palmas tot AEGEE-St. Petersburg. Grenzeloos en overal door heel Europa heen. De overkoepelende organisatie, die alle AEGEE-Locals aanstuurt, is AEGEE-Europe. Association des États Généraux des Étudiants de l’Europe is Europa’s grooste interdisciplinaire studentenorganisatie. Als non-gouvernementele, politiek onafhankelijke en non-profit organisatie staat AEGEE open voor studenten en jonge mensen afkomstig van alle faculteiten en disciplines. Opgericht in 1985 in Parijs, is AEGEE momenteel uitgegroeid tot een netwerk van 13.000 vrienden, aanwezig in meer dan 200 steden in 40 landen overal in Europa.

AEGEE’s structuur

Europa StructuurAEGEE is een ontzettend groot studenten netwerk met veel ideeën, speciale events en oneindige mogelijkheden.
Om dit alles mogelijk te maken en draaiende te houden is er door de jaren heen een speciale structuur ontstaan die er voor zorgt dat alles soepel en goed verloopt.
Hierna zullen we een aantal onderdelen van het netwerk bespreken.

Comité Directeur

Comité Directeur

Het dagelijks bestuur van AEGEE-Europe bestaat op dit moment uit zeven personen en wordt het Comité Directeur genoemd. Hun kantoor is gevestigd in Brussel, waar de bestuursleden overigens ook een jaar lang woonachtig zijn. Zij houden zich voor een jaar lang fulltime bezig met de administratie, boekhouding, PR en dergelijke bijkomende zaken voor AEGEE-Europe, en coördineren zo het hele AEGEE-netwerk. Verder is het Comité Directeur het gezicht van AEGEE naar de buitenwereld en is het verantwoordelijk voor de contacten met de Europese Unie en het Europees Parlement.

President: Réka Salamon
Interim Secretary General: Katarzyna Sokolowska
Financial Director: Zvonimir Canjuga
Vice-President and External Relations Director: Maarten de Groot
Projects and Communications Director: Joanna Pankowska
Human Resources Director: Lia Touska
Network Director: Tekla Hajdu

AEGEE-Locals

aegee-local

Er zijn heel veel verschillende AEGEE-Locals gevestigd in Europa. Denk bijvoorbeeld aan AEGEE-Moskou, AEGEE-Barcalona, AEGEE-Parijs en natuurlijk AEGEE-Amsterdam. De locals verschillen per land en per gebied heel erg van karakter. Zo kan het zijn dat locals, zoals AEGEE-Aachen, zich bijvoorbeeld heel erg focussen op Erasmus studenten in hun stad. Daarin tegen zullen andere locals, zoals AEGEE-Sofia, op hun beurt juist heel veel Europees georiënteerde activiteiten organiseren. Ook het aantal leden varieert enorm. Er zijn heel veel kleine locals met rond de twintig actieve leden. Nederland staat wat dat betreft echter in groot contrast met de rest van Europa met een groot aantal zeer actieve locals, zoals AEGEE-Leiden, AEGEE-Utrecht en AEGEE-Enschede. AEGEE-Amsterdam is anno 2016 echter nog steeds de grootste local in Europa met ruim 550 leden.
Tijdens een Europees event, wat het hele jaar door georganiseerd kan worden, kunnen alle AEGEE-leden uit heel Europa zich aanmelden. Daarnaast worden er vaak ook lokale evenementen en feesten georganiseerd. Er zijn op dit moment rond de 200 Antenna’s in heel Europa.

Alle locals

Op onderstaande kaart staan de meeste locals die AEGEE rijk is. NB: De kaart is niet up-to-date. Er zijn locals bij gekomen en verdwenen.

Agora

Agora

De Agora is de algemene ledenvergadering van AEGEE-Europe. Het wordt twee keer per jaar georganiseerd in één van de steden met een AEGEE local. Er komen per keer zo’n 800 AEGEE leden uit heel Europa op af! In drie of vier dagen wordt onder andere de toekomst van AEGEE besproken, wordt er gestemd op voorstellen tot verandering en worden er nieuwe mensen voor de Europese functies gekozen. Er worden veel belangrijke beslissingen genomen. Deze beslissingen kunnen ook van invloed zijn op AEGEE-Amsterdam.

Naast alle serieuze zaken die overdag afspelen is het ook één van de meest unieke evenementen die je in je leven zult bijwonen. Er mag wel gezegd worden dat het motto ‘work hard, play hard’ van toepassing is. Als afsluiting van een lange, productieve dag wordt er elke avond natuurlijk keihard gefeest.

AEGEE-Amsterdam heeft in het verleden ook de Agora een aantal keer gehost (1991, 1995 en 2002).

The European Planning Meeting (EPM)

In 2005 is er voor het eerst een European Board Meeting, in Malta. Hier stuurt elk bestuur maximaal 3 afgevaardigden om te discussiëren over de toekomst van AEGEE. Rond de driehonderd ervaren AEGEE-leden creëren samen de Actie Agenda voor het komende jaar. Daarnaast is er gelegenheid tot het volgen van workshops, kan je deelnemen aan discussiegroepen en is er gelegenheid om in contact te komen met andere AEGEE-locals. In 2014 veranderde de naam in European Planning Meeting.

Working Groups

De Working Groups (WG’s) zijn de thematische ruggengraat van AEGEE. Ze bestaan uit AEGEE-leden uit het hele netwerk en organiseren evenementen over onderwerpen zoals minderheden in Europa, milieu en onderwijs, maar ook bijvoorbeeld dans of theater. Deze onderwerpen zijn de Focus Areas waar drie jaar lang op gefocust wordt. Als AEGEE-lid kan je deelnemen in zo’n WG indien je interesse hebt in een bepaald onderwerp.

Er bestaan momenteel de volgende Working Groups:

 • Civic Education
 • Speading Europtimism
 • Youth Mobility
 • Youth Employment

Voor meer informatie: http://aegee.org/wgs/ .

Vanaf 1 augustus 2017 zullen dit de volgende Working Groups zijn:

 • Civic Education
 • Equal Right
 • European Citizenship
 • Youth Development

Projects

aegee project

De projecten van AEGEE-Europa zijn kort gezegd ideeën die door de jaren heen zijn omgetoverd in realiteit door gemotiveerde AEGEE-leden. De Project Teams coördineren de organisatie rondom de projecten. Het kan gaan om bijvoorbeeld een reeks congressen, seminars en andere activiteiten met betrekking tot een bepaald onderwerp. Project teams bestaan uit leden van een aantal deelnemende locals.

Er bestaan momenteel de volgende Projects:

 • Summer University Project
 • Eastern Partnership Project
 • AEGEE Election Observation
 • Your Vision for EUrope

Voor meer info: http://www.aegee.org/projects/.

Interest Groups

De Interest Groups (IG) zijn informele groepen met AEGEE leden die geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp. Het doel van een IG is om ruimte te creëren binnen AEGEE om leden met dezelfde interesse te verzamelen en een open ruimte voor discussie aan te bieden. Het is de ideale plek voor ideeën voor nieuwe projecten en andere initiatieven.

Er bestaan momenteel de volgende Interest Groups:

 • SUpporters Interest Group
 • Internet Governance Interest Group
 • Culture Interest Group
 • Information Technology Interest Group
 • Language Interest Group
 • Gender Equality Interest Group
 • Society and Environment Interest Group
 • Migration Interest Group

Commissions & Committees

De taak van commissions en committees is het ondersteunen of controleren van het Comité Directeur. Ze lijken erg op Working Groups, maar in plaats van direct bij te dragen aan de Actie Agenda, helpen ze andere onderdelen van AEGEE met informatie voorziening, infrastructuur en materiaal. De bestaande commissions die het CD ondersteunen zijn:

 • Audit Commission
 • Juridical Commission
 • Mediation Commission
 • Network Commission

Er bestaan momenteel de volgende committees:

 • Action Agenda Coordination Committee
 • Corporate Relations Committee
 • Events Committee
 • Human Resources Commmittee
 • Information Technology Committe
 • Public Relations Committee

Visie

AEGEE streeft naar een democratisch, divers en grenzeloos Europa, waarbij sociale, economische en politieke doelen zijn geïntegreerd en de deelname van jongeren in de constructie en ontwikkeling daarvan van groot belang zijn.

Missie

AEGEE motiveert studenten en jonge mensen in Europa om een actieve rol in te nemen in de samenleving. Ook creëert zij ruimte voor dialoog en leermogelijkheden en dient ze als vertegenwoordiger naar beleidsmakers. Daarnaast vergroot AEGEE onderling begrip naar elkaar en brengt ze AEGEE dichter bij jongeren.

Doelstellingen

AEGEE is een Europese vereniging die uit idealen is ontstaan. De huidige doelstellingen anno 2017 zijn als volgt.

 • Intercultural Exchange
 • Personal Development and Non Formal Education
 • Thematic Projects
 • Advocacy and Policy
 • Forum for Discussion

Statement of Principles

Op de Agora Zaragoza in 2013 is er op een document de statement of principles van AEGEE vastgelegd. Deze is als volgt.

We, the members of AEGEE,

young Europeans coming from all regions of the continent, recognise that we are the future and present of our society and that our contribution to the construction of Europe is our responsibility. We come together under a common vision of a democratic, diverse and borderless Europe.

We come together in AEGEE to form an open, voluntary network where we transform our ideas into actions, develop ourselves to participate actively in society, and contribute to the European debate with our independent student’s perspective.

We hereby declare these principles to be fundamental to us:
The diversity of Europe has to be valued,and we reflect it in our organisation. The richness of our continent relies on people from different cultures and backgrounds coming together and being united by common values.

Cooperation between people and communities begins with dialogue and mutual understanding. We bring together students from all regions of Europe and create friendships that break stereotypes and prejudices.

Freedom and human rights are essential elements of a European society. Through our work and behaviour, we aim to serve as an example and spread these values among the youth of our continent.

A strong Europe is built upon the foundations of respect, tolerance and solidarity. Following these values, we stand for an inclusive society where citizens enjoy equal opportunities and rights.

Progress in Europe has to be based on knowledge and unlimited access to education. By providing diverse learning opportunities and supporting a European dimension in education, we believe it gives young people better opportunities for the future.

By honoring and promoting these principles we shape a better Europe.

Kijk voor meer informatie op www.aegee.org